Klops
800 g mięsa mielonego
1 duża cebula
4 jajka
1 sucha bułka
pieprz
sól
2 łyżki koperku suszonego
czerwona papryka w proszku
majeranek
olej
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotować 3 jajka na twardo. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Do masy wbić jedno jajko, dodać koperek, cebulę, sól i pieprz do smaku. Wyrobić masę.
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Następnie przełożyć część masy i uformować klopsa. Włożyć ugotowane jajka (po długości) i przykryć resztą masy. Wierzch klopsa posypać czerwoną papryką i majerankiem. Zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia odwinąć klopsa z foli.
Komentarze
Prześlij komentarz