Placuszki z ziemniakami i tuńczykiem
Placuszków Ci u nas dostatek, każde, a prawie każde fajne, pyszne, smaczne. A te są chrupiące, ziemniaczane i z dodatkiem tuńczyka. Panierka z otrąb ziemniaczanych nadaje chrupkość, to coś co lubimy i sporo prozdrowotnych składników. Nic tylko się zajadać ze smakiem.
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
180 g tuńczyka w sosie własnym
2 duże główki cebuli
5 ząbków czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
2 żółtka
2 łyżki tartego parmezanu
80 g otrębów żytnich
1/3 szkl. oliwy z oliwek do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinkach mundurkach, wystudzić. Obrać i zgnieść na puszyste puree, dodać żółtka, ząbki czosnku, posiekany koperek i parmezan. Cebulę obierać, drobno posiekać i zeszklić., dodać do ziemniaków. Masę dopraw solą i pierzem, wymieszać. Tuńczyka z puszki odcedzić, odłożyć klika łyżek do dekoracji i wmieszać go delikatnie do ziemniaków, nie rozdrabniać go zanadto, pozostawić duże kawałki. W wilgotnych dłoniach formować niewielkie kotleciki, obtoczyć je w otrębach i smażyć przez ok. 3 min z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
Podawać z kawałkami parmezanu i kawałkiem mięsa z tuńczyka na wierzchu. Na koniec placuszki posypać delikatnie koperkiem. Do smaku podawać z kwaśną śmietanę.
Komentarze
Prześlij komentarz