Racuszki z bananami


Banany najczęściej to wykorzystujemy do ciast i deserów na zimno. Tym razem banan w ciepłej wersji na ciepło w postaci chrupiących racuszków przygotowanych przez Klaudię.  Warto przypomnieć, że banany dostarczają nam błonnika pokarmowego i wiele witamin i składników mineralnych, dlatego warto je jeść. 


Składniki:

2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
0,25 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
2 banany
sok z cytryny
cukier waniliowy wymieszany z 2 łyżkami cukru pudru do posypania


Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. W misce wymieszać jajka i mleko, w drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać mieszankę suchych składników do mokrych i dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Do ciasta wrzucić banany i wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuszki. Po usmażeniu odsączyć racuszki na ręczniku papierowym i posypać cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem.











Komentarze

Popularne posty