Drożdżowe serduszka
Mówi się, że ciasto drożdżowe potrzebuje miłości, ciepła i cierpliwości, to jest prawda. Nasze serduszka powstały własnie w takich warunkach, dlatego są delikatne i puszyste, takie jak trzeba. Niejedna kobieta chciałaby dostać takie serduszkowe bułeczki nie tylko w walentynki ale również na co dzień i być tak traktowana jak nasze ciasto. Zatem panowie do dzieła.
Składniki:
100
g masła
250
ml mleka
480
g maki pszennej
7 g
suszonych drożdży
125
g cukru
2
jajka
1
szczypta soli
Do
przesianej mąki dodać drożdże, sól, cukier i całość wymieszać.
Masło
rozpuścić w ciepłym mleku, a następnie przestudzić i wlać do miski z mąką. Dodać
jajka. Wszystko wymieszać i zagniatać ok. 5 minut mieszadłami miksera, lub
ręką. Gdy masa stanie się gładka, odstawić na ½ godziny w ciepłe miejsce. Po
tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąka blat i jeszcze raz krótko zagniatać.
Rozwałkować
je na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawać foremkami serca i przekładać na
wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Komentarze
Prześlij komentarz