Kotleciki z ryżu i jajek
Zostało Wam trochę ryżu z obiadu, jajko na twardo ze śniadania bo dzieci jednak zmieniły zdanie. Już śpieszymy z pomocą nic się zmarnować nie może. Proponujemy kotleciki z ryżu i jajek, do tego ulubiona surówka i nieświadoma rodzina dostaje pyszny posiłek.
Składniki:
1 szklanka ryżu
4 jajka
1 pęczek koperku
szczypiorek
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
zioła prowansalskie
olej do smażenia
2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Ugotować ryż. Gdy już ostygnie włożyć do miseczki, dodać posiekane jajko. Wsypać pokrojony szczypiorek i koperek, dodać surowe jajka, sól i pieprz i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Komentarze
Prześlij komentarz