Muffiny cebulowe
Muffinki zwłaszcza te wytrawne, w tym przypadku cebulowe, to dobra alternatywa gdy jest trochę ludzi do wykarmienia a nie chce nam się robić kanapek. Sycące, pachnące i szybko znikające ze stołu. A o to chodzi osobie przygotowującej aby smakowało.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 łyżka oliwy
szczypta soli
2 duże cebule
12 plasterków dowolnej szynki
100 g boczku
100 g żółtego sera
pieprz
ostra papryka
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Szynkę pokroić w paski, ser oraz boczek w drobną kostkę, cebulę posiekać. Na patelnię wrzucić boczek, smażyć, aż się zarumieni, na roztopionym tłuszczu zeszklić cebulę, w razie potrzeby dodać oliwę. Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać roztopione i ostudzone masło. Płynne składniki połączyć z mąką i dokładnie wymieszać, dodać mięso, ser oraz cebulkę. Całość wymieszać i przyprawić. Formę na muffiny posmarować masłem, nałożyć przygotowane ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20-25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz