Canneloni z dynią
Jak jesień to dynia, jak dynia to nasze wariacje na jej temat. Kombinujemy jak maksymalnie wykorzystać to warzywo w czasie gdy jest powszechnie dostępne i nie koniecznie musi to być zupa. Nasza kolejna propozycja to canneloni nadziewane musem z dyni i zapiekane pod beszamelem. Naprawdę danie warte zachodu.
ok. 200 g rurek makaronu cannelloni
Farsz:
1 średniej wielkości dynia (do 1 kg)
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
250 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki soli
ok. 1 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
ok. ½ łyżeczki mielonego pieprzu
Sos beszamelowy:
500 ml mleka
30 g startego parmezanu
50 g masła
50 g mąki pszennej
sól, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
100 g tartego sera mozzarella
masło do posmarowania formy
garść posiekanej natki pietruszki
Przygotować farsz. Dynię umyć i obrać ze skóry. Pociąć na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien. Pokroić w kostkę. (Potrzebne będzie ok. 700 g pokrojonej dyni).
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podlać bulionem. Gotować pod przykryciem, na średniej mocy palnika, do miękkości (ok. 20 minut).
Miękką dynię zmiksować blenderem na puree. Doprawić sokiem z cytryny, solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.
Dno formy żaroodpornej posmarować masłem. Odstawić na bok.
Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić. Dodać mąkę i podsmażyć, mieszając, aż mąka lekko się zarumieni. Wlewać mleko cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Dodać parmezan i mieszać, aż ser się rozpuści.
Część sosu beszamelowego rozłożyć na dnie formy. Rurki cannelloni nadziewać farszem (najłatwiej przy użyciu rękawa cukierniczego bez końcówki). Rurki układać w formie jedną koło drugiej. Przykryć resztą sosu beszamelowego i posypać startym serem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół). Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz