Placki po góralsku według Mateusza
Kuchnia to pasja naszego Mateusza. Mimo że jest dopiero w drugiej klasie, zawsze chce robić trudniejsze i bardziej skomplikowane dania i nawet sam komponuje przepisy. Oto przed Wami jeden z nich. Jest to co prawda danie dość sycące i kaloryczne mimo, że bez mięsa, ale prawdziwy kucharz lubi dobrze zjeść.
Składniki:
1600 g ziemniaków
50 g mąki pszennej
2 cebule
szczypiorek 1 pęczek
2 jajka
200 g boczku wędzonego
80 g sera żółtego
olej do smażenia
pieprz i sól do smaku
kwaśna śmietana
Ziemniaki dokładnie obrać i zetrzeć na tarce wraz z cebulą (1 szt.), następnie dodać jajka, mąkę i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju.
Na drugiej patelni podsmażać pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną drobno cebulę. Smażyć, aż wszystko zrobi się złociste. Na każdy placek kłaść farsz z boczku i cebuli, posypać placki startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Podawać z sosem z kwaśnej śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz