Pączuszki z jabłkami i rodzynkami
Pączusie z ciekawym nadzieniem, nie klasycznym różanym, a jabłkowo-rodzynkowym. Nie klasyczne pączki, ale takie mini, fajne, poręczne, do buzi na raz. A jabłka i rodzynki komponują się idealnie, koniecznie musicie spróbować.
Składniki:
260 g mąki
20 g drożdży
200 ml mleka, ciepłego
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jabłko
100 g rodzynek
2 łyżeczki spirytusu
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do oprószenia
Drożdże wymieszać z 1/3 ciepłego mleka, cukrem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawić do podrośnięcia rozczynu. Pozostałe mleko wymieszać z jakiem, pokrojonym w kostkę jabłkiem, rodzynkami oraz alkoholem i dodać do rozczynu. Dodajemy mąkę, sól i wszystko wymieszać. Odstawić na ok. 40 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Jedną łyżeczką nabierać porcję ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki ściągać ciasto na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożone ręcznikiem papierowym. Przed podaniem lekko oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz