piątek, 5 lipca 2019

Zupa kalafiorowo-ogórkowa (IG)


Kalafior i kiszony ogórek w jednej zupie, tego chyba jeszcze u nas nie było. No to czas na eksperyment. Trochę krojenia, ścierania, smażenia i gotowania i gotowe. Eksperyment wypadł pomyślnie. Nasze kubki smakowe są zadowolone to i my również. Polecamy Wam wypróbować ten nowy smak. *



Składniki:

300 g kalafiora
2 duże kiszone ogórki
600 ml bulionu
100 ml mleczka kokosowego
1 por
1 marchewka
1 pietruszka
sól
pieprz 
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżki oleju
koperek


Do garnka wlać olej, wrzucić posiekanego pora, posolić, posypać pieprzem i dusić około 1 min. Dodać starte warzywa (oprócz ogórków) dodać liść laurowy i ziele angielskie, wlać bulion i gotować około 15 minut. Dodać starte ogórki wraz z sokiem, wlać mleczko kokosowe i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać koperkiem. 








* przepis  pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności" M. Makarowska, D. Musiałowska 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz