Jogurtowa szarlotka

Szarlotka w każdej wersji przeważnie się udaje i w zasadzie zawsze smakuje. Tak było i tym razem. Delikatne i kruche ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego, do tego aromatyczne, soczyste jabłka. To się nie może nie udać. 


Składniki:


Ciasto:
6 szklanek mąki
4 jajka 
4 czubate łyżki jogurtu greckiego
250 g margaryny
32 g proszku do pieczenia
czubata szklanka cukru
2 cukry waniliowe

2 kg kwaśnych jabłek (po obraniu)
łyżeczka cynamonu
cukier do smaku
bułka tarta do zagęszczenia jabłek


Jabłka pokroić w kosteczkę i wrzucić do rondelka. Smażyć do miękkości. Doprawić cukrem i cynamonem do smaku. Do jabłek wsypać tyle bułki tartej aż nabiorą gęstej papkowatej konsystencji (w czasie pieczenia puszczą sok i się wyrówna). Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Włożyć je na 30 minut do zamrażarki. Blachę wyłożyć  papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozprowadzić na spód blachy, na to wyłożyć jabłka, przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec przez 1 godzinę w 180 stopniach.











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty