Gołąbki
Gołąbków Ci u nas dostatek, ale jak się okazało brakuje tych najbardziej zwykłych prozaicznych, mięsno-ryżowych. Nie wiadomo jak to się stało, że w czeluściach naszych 2119 przepisów zabrakło tradycyjnych gołąbków. Poprawiamy się, nie tylko w pasie, i serwujemy przepis, który być może każdy zna, ale gdyby tak się nie stało, to najprostszy przepis na najpyszniejsze gołąbki.
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego mielonego
200 g ryżu
średniej wielkości główka kapusty
2 cebule
jajo
500 g przecieru pomidorowego
200 g śmietany
100 g masła
6 łyżek oleju
sól, pieprz
pieprz ziołowy
W kapuście wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka z wrzątkiem i zdejmować wierzchnie, zblanszowane liście. Powycinać z nich grube nerwy. Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Dodać do niego mięso mielone, cebulę zeszkloną na oleju, jajo, przyprawy i dokładnie wymieszać. Formować gołąbki, układać w naczyniu żaroodpornym, rozłożyć równomiernie masło i polać 1/4 przecieru pomidorowego. Zapiekać pod przykryciem około dwóch godzin, do miękkości kapusty. Po tym czasie zlać do garnka powstały sos, dodać przecieru, zagotować, przyprawić i zabielić hartowaną śmietaną. Podawać gołąbki polane sosem i posypane koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz