piątek, 12 lipca 2019

Rogale drożdżowe na maślance




Przy tych drożdżowych rogalikach na maślance wszystkie inne wymiękają. Ręka sama się po nie wyciąga, ślinka cieknie na sam widok a ten zapach rozchodzący się po całej kuchni.... Spójrzcie na zdjęcie nie ma cie tych samych odczuć, no może poza zapachem ale kto wie dokąd zmierza technologia. 


Składniki:

550 g mąki pszennej plus trochę do podsypywania
12 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
200 ml maślanki
150 ml ciepłej wody

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania
sezam lub mak do posypania rogali

Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszać dużej misce. Zrobić zagłębienie na środku i wbić do niego jajko, a następnie wlać maślankę oraz wodę. Wymieszać wszystko i ugniatać, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką.
Gotowe ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstaw na około 1 – 1,5 godziny do wyrastania (powinno co najmniej podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i wyrobić krótko. Następnie podzielić je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg o grubości około 3 – 5mm i pokrój jak pizzę na 8 trójkątów.
Trójkąty ciasta zwijać od podstawy ku końcowi i układaj w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, upewniając się, że koniec ciasta znajduje się pod spodem, żeby rogale nie rozwijały się podczas pieczenia.
Uformowane rogaliki przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Piec przez około 20 – 25 minut, aż zarumienią się ładnie. Upieczone wystudzić na kratce.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz