Fit muffiny bananowe


Wiecie o tym, ze banan może nam zastąpić cukier w wielu potrawach. Ma on dużo cukrów, świetne właściwości łączące, bardzo dobrze się sprawdza. Dzisiaj prezentujemy muffinki bananowe bezcukrowe, z dodatkiem posiekanych migdałów, które dostarczają dużo błonnika, kwasów tłuszczowych tych zdrowych.


Składniki:

5 dojrzałych bananów
150 ml oleju rzepakowego
3 jajka
375 g mąki pszennej razowej
niepełna łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki siekanych migdałów (najlepiej tych ze skórką)

Banany rozgnieść widelcem w misce. W większej misce ubić olej z jajkami i dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Po połączeniu składników dodać banany i zmiksować na jednolitą, lekko lejącą masę. Na koniec dodać migdały i delikatnie wymieszać wszystko łyżką. Nakładać do papierowych papilotek do ¾ wysokości. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Studzić na kratce.









Komentarze

Popularne posty