Wytrawne słoneczko Patrycji

Tak szybkie przystawki czasami trzeba zrobić. Ten przepis przyświeca sprawie, zrób, ale się nie napracuj. Chwila moment i słoneczko ląduje w piekarniku, a my cieszymy się z wspólnych chwil przy smacznym i szybkim posiłku. Dlatego warto mieć w lodówce ciasto francuskie i jakieś podstawowe składniki czy to szynkę parmeńską, czy pomidory suszone czy też łososia wędzonego.


Składniki:

2 ciasta francuskie
200 g serka twarogowego do smarowania
kilka plastrów szynki parmeńskiej lub wędzonego łososia 
zioła świeże lub suszone
sól, pieprz
jajo


Z ciasta francuskiego wyciąć po dwa koła (czyli w sumie 4), najlepiej odmierzyć ich wielkość średniej wielkości talerzykiem. Dwa dolne koła posmarować twarożkiem, posypać przyprawami i ziołami, ułożyć szynkę parmeńską i przykryć kołami z ciasta francuskiego. Po nadcinać do środka od zewnątrz tworząc promienie zostawiając w środku nienaruszoną powierzchnie o średnicy 1 cm. Każdy "promień" skręcić dwu lub trzykrotnie, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec na złoty kolor w 200⁰C. Podawać z dipami.








Komentarze

Popularne posty