Pierogi ruskie z boczkiem
Składniki
Nadzienie :
500 g ugotowanych ziemniaków,
250 g twarogu,
150 g pokrojonego boczku,
2 cebule,
sól,
pieprz,
2 łyżki masła.
Ciasto :
3 szklanki mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1,5 łyżki ciepłego stopionego masła
Cebulę z boczkiem podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać cebulę i boczek. Wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na stolnicę wysypać mąkę. W środku zrobić zgłębienie i wlać wodę z masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię, przykryć ściereczką i odstawić na 30-50 minut. Rozwałkować cienko ciasto. Za pomocą szklanki wycinać kółka, na środku układać farsz i formować pierożki. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz