Jogurtowy chlebek z malinami
Ostatnio nam posmakowały takie chlebki ciasta, które są doskonałe do popołudniowej herbaty. Chlebek bananowy już był, teraz czas na malinowy. Mniej słodki od poprzedniego, bo maliny swoim kwaskowatym smakiem przełamują słodycz. Na pewno zdrowszy od sklepowych słodyczy.
Składniki:
120 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
350 g malin + 30 g dodatkowo
Polewa a mlecznej czekolady:
40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
80 g mlecznej czekolady, posiekanej
Masło roztopić, lekko przestudzić. W naczyniu umieścić roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt i jogurt. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać rózgą kuchenną ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać maliny (350 g) i wymieszać.
Formę keksówkę o wymiarach 10 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170°C przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Śmietanę kremówkę podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, następnie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzone ciasto polać gęstniejącą polewą i ozdobić dodatkowymi malinami.
Śmietanę kremówkę podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, następnie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzone ciasto polać gęstniejącą polewą i ozdobić dodatkowymi malinami.
Komentarze
Prześlij komentarz