Tort Mohito


Mohito a właściwie Mojito to koktajl alkoholowy, pochodzenia kubańskiego na bazie białego rumu o orzeźwiającym słodko-kwaśno-miętowym smaku. My oczywiście koktajlu, zwłaszcza alkoholowego robić nie będziemy, ale przygotowaliśmy dla was torcik o podobnej nucie smakowej i kolorystycznej. Serdecznie zapraszamy do degustacji. 


Składniki:

Biszkopt (na tortownicę o średnicy 24 cm):
8 jajek
140 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
140 g mąki tortowej (ok. 1 szklanka)

Masa:
2 limonki
8 g żelatyny + 2 łyżki wody
puszka mleka kokosowego (400 ml)
330 ml śmietanki 36% (kremówki)
500 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru

do nasączania: herbata miętowa lub/i kilka listków mięty
do dekoracji: wiórki kokosowe

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Do ubitej piany dodać po jednym żółtku, dalej miksując. Wyłączyć mikser. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i mieszać całość przy pomocy szpatułki. Masę wlać do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu odczekać ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjąć biszkopt. Wyjąć ciasto z formy. Kroić na 3 blaty dopiero po całkowitym wystudzeniu. 
Herbatę miętową zaparzyć w max. 125 ml wrzątku. Aby zintensyfikować i „odświeżyć” zapach, można ewentualnie dorzucić kilka listków świeżej mięty. Zimnym naparem miętowym nasączyć dwie dolne warstwy biszkoptu.
Limonki dokładnie umyć  a następnie sparzyć. Zetrzeć z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Sok wycisnąć do garnuszka (powinno go być ok. 35 ml). Żelatynę zalać wodą do napęcznienia. Sok z limonki krótko podgrzewać, a następnie rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę. Odstawić do przestygnięcia.
Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym. Odlać płynną część, a gęstą przełożyć do miski. Dolać do niej sok z limonek z rozpuszczoną żelatyną i odstawić, aby całość nieco zgęstniała. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać mascarpone i ponownie miksować. Do masy śmietanowej dodać mleko kokosowe z sokiem z limonek i wymieszać do połączenia się mas. Na końcu dosypujemy startą skórkę.
Dolny płat biszkoptowy pokryć przygotowanym kremem, a następnie położyć na nim drugi biszkopt. Ponawiamy czynność. Na górze umieścić ostatni biszkopt. Resztą kremu pokryć boki i górę tortu. Wyrównać.
Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Dowolnie udekorować. 











Komentarze

Popularne posty