Tort truskawkowy



Sezon truskawkowy w pełni to Przemek przygotował dla nas i dla Was tort truskawkowy. Ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Ten tort zajął zaszczytne drugie miejsce na egzaminie czeladniczym. Kto zna Przemka niech go poprosi o taki tort, a kto nie musi go zrobić sam :).




Składniki:


Biszkopt:
3 jajka o temperaturze pokojowej
100 g mąki pszennej 
3 łyżki mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru

Składniki na krem truskawkowy:
500 g serka mascarpone
400 g śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany
100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki)
czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Składniki na polewę truskawkową:
50 g białej czekolady
50 ml musu truskawkowego
czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
+ mus truskawkowy do nasączenia ciasta
truskawki do dekoracji, 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać dokładnie razem w miseczce i przesiać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nastawić na 160 stopni.
Jajka ubijać na sztywno z cukrem. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodać do niej w dwóch turach przesianą mąkę. Mieszać delikatnie drucianą trzepaczką. Gotowy biszkopt w zależności od rozmiaru blaszki piec 35-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po wyciągnięciu z pieca wyjąć  z formy i odstawić do ostudzenia na kratkę.
Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Można piec w  2 tortownicach na raz. Ostudzony biszkopt przekroić na 4 spody.
Truskawki zmiksować na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu.
Schłodzoną śmietanę kremówkę miksować z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu.  Kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji.
Do reszty ubitego kremu dodać ok. 100 ml musu truskawkowego i wymieszać do połączenia. Na koniec dodać utrwalacz do bitej śmietany i dokładnie zmiksować całość.
Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu. Spód nasączyć musem truskawkowym. Na mus nakładać cienką warstwę kremu truskawkowego, następnie pokrojone na plasterki truskawki i znowu krem truskawkowy. Powtarzać z resztą spodów.
Ostatni spod zostawić bez nasączenia. Nałożyć cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez 10-15 minut.
Białą czekoladę na polewę pokroić na małe kawałki, zagotować mus truskawkowy i zalać nim czekoladę, odstawić na chwilę, po czym mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę odstawić do ostudzenia. 
Na tort nałożyć drugą warstwę kremu i wyrównać brzegi. Dekorować polewą truskawkową i zostawionym wcześniej białym kremem. Na kremie układać truskawki.














Komentarze

Popularne posty