Placuszki z borówkami Klaudii
Akcja, wariacja - placuszki, racuszki trwa. Klaudia przygotowała dla was te małe, słodkie cudeńka z dodatkiem borówek. W sezonie oczywiście można wykorzystać również świeże i pachnące czarne jagody. Do tego kubek mleka i rozpływamy się ze szczęścia.
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
0,25 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
120 g borówek
cukier waniliowy wymieszany z 2 łyżkami cukru pudru do posypania
W misce wymieszać jajka i mleko, w drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać mieszankę suchych składników do mokrych i dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Do ciasta wrzucić borówki i wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuszki. Po usmażeniu odsączyć racuszki na ręczniku papierowym i posypać cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz