Placuszki cukiniowe Michała
W ramach zajęć uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie Kucharz przygotowywali dania jarskie. Michał zaproponował swoim koleżankom i kolegom kotleciki z cukinii, marchewki i już nieco zapomnianej kalarepki oraz żółtego sera, który po usmażeniu ciągnął się jak w pizzy. Kotleciki Michała były tak dobre, że znikały zaraz po zdjęciu ich z patelni. Żeby im zrobić zdjęcie trzeba było łapać je w biegu.
Składniki:
1 średnia cukinia
2 małe marchewki
1/2 kalarepki
1/2 szklanki tartego żółtego sera
2 jajka
6 łyżek mąki
bułka tarta
sól
pieprz
zioła prowansalskie
olej do smażenia
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i kalarepkę umyć, obrać i również zetrzeć. Posolić i odstawić na chwilę. Następnie odcisnąć porządnie na sitku. Do warzyw dodać jajka, starty żółty ser, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron, aż się lekko zarumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz