Ciasto kawowe na zimno

Zaledwie kilka składników, chwila pracy a mega ciastko gotowe. Delikatne, kremowe z kawową nutką. My oszaleliśmy na jego punkcie i przepis krąży zarówno wśród uczniów jak i nauczycieli. Poza tym, że dobre to nie ma opcji żeby się nie udało. Do dzieła.

Składniki:

750 ml śmietany 30%
500 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru z wanilią
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej creme
5 łyżek cukru pudru
opakowanie biszkoptów
140 g herbatników

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, przynajmniej 4-krotnie. Wyłożyć na spód i boki biszkopty, przerwy uzupełnić kawałkami biszkoptów. Do misy miksera wlać schłodzoną w lodówce śmietanę, dodać serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią i kawę. Wszystko razem miksować, aż masa zgęstnieje.
Wyłożyć 1/3 masy na biszkopty, ułożyć połowę herbatników (2 herbatniki zostawić na wierzch). Następnie wyłożyć kolejną porcję masy (1/3) i znowu układać herbatniki. Kolejna porcja masy na herbatniki (ostatnia). Pozostałe dwa herbatniki pokruszyć i posypać ciasto. Na wierzchu posypać odrobinkę kawy. Przykryć folią i schłodzić przez noc w lodówce.










Komentarze

Popularne posty