Jogurtowy chłodnik z awokado
Okres wakacyjny to wysokie temperatury, wtedy doskonałe są chłodniki,zarówno dla tych co je przygotowują jak i dla tych co je spożywają. Bo i gotować nie trzeba a doskonale sycą i ochładzają w upalne dni. Dzisiaj tradycyjny chłodnik ogórkowy wzbogacamy w awokado, siemię lniane i miętę i mamy zupełnie nowy świeży smak.
Składniki:
400 g jogurtu naturalnego
500 ml maślanki
1 awokado
1 świeży ogórek
2 łyżki siemienia lnianego
1 pęczek szczypiorku
5 listków mięty
2 ząbki czosnku
szczypta cukru
sól
pieprz
Jogurt wymieszać z maślanką. Dodać siemię lniane, posiekany szczypiorek i miętę. Ogórka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Awokado przekroić na pół, , wyjąć pestkę , obrać i pokroić w kostkę. Kilka kostek awokado odłożyć i skropić sokiem z cytryny. Ogórka i awokado włożyć do jogurtu, dodać rozgnieciony czosnek, szczyptę cukru, sól i pieprz. Wymieszać i schłodzić minimum godzinę. Przed podaniem posypać odłożonym awokado.
Komentarze
Prześlij komentarz