Orkiszowe naleśniki na słono


Kolejna propozycja na naleśniki na słono, tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami, cukinią i porem. Niby tradycyjny farsz, ale jednak dzięki kilku składnikom nieco inny. Ciasto naleśnikowe też troszkę inne dzięki dodatkowi mąki orkiszowej. Zatem do dzieła.


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. orkiszowej
szczypta soli
szczypta kurkumy
1 jajko
1 szklanka wody
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:
100 g kiszonej kapusty z marchewką
200 g pieczarek
1/2 większej cukinii
kawałek pora
5 łyżek pomidorów z puszki krojonych
olej rzepakowy
sok z cytryny
pieprz syczuański
majeranek
papryka ostra czerwona
sos sojowy

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić.
Kapustę i pieczarki pokroić drobno, cukinię zetrzeć na tarce, pora pokroić w półplasterki. Wszystko dusić na małym ogniu ok. 10 min., dodać odrobinę oleju rzepakowego, sok z cytryny oraz pomidory, całość wymieszać i przyprawić, pozostawić chwilę na patelni.
Naleśniki smażyć na patelni do naleśników. Na naleśniki wykładać płasko farsz na połowę powierzchni, zawijać w rulon i podgrzewać na suchej patelni lub chwilę zapiec.

 







Komentarze

Popularne posty