Ogórkowa z pieczonymi ziemniakami



Jak już pewnie wiecie, zwłaszcza Ci którzy do nas często zaglądają lubimy zmieniać trochę tradycyjne zupy, by nam się nie nudził ich smak. Dziś na tapecie ogórkowa. Nicy zwykła a niezwykła bo z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Nadają one ciekawy smak i wygląd naszej zupie. 



Składniki:

350 g ziemniaków
1 kg kiszonych ogórków
2 marchewki
1 pietruszka
2 litry bulionu
5 łyżek śmietany
duży pęczek koperku
sól
pieprz
tymianek
czosnek granulowany
4 łyżki masła

Ziemniaki do pieczenia obrać i pokroić w dużą kostkę, talarki lub łódeczki. Skropić oliwą, a następnie doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na lekko złoty kolor.
Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do gotującego się wywaru. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko podsmażyć na maśle. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do nich ogórki i chwile gotować. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem. Podawać z pieczonymi ziemniakami.  








Komentarze

Popularne posty