Pomidorowa kasza gryczana ze szparagami i kalafiorem (IG)
W taki sposób to kaszy jeszcze nie gotowaliśmy. A uwierzcie, dzięki dodatkowi soku pomidorowego zyskała ona fajny kolor i ciekawy smak. Do tego jeszcze dużo warzyw i gotowe. Kolejny posiłek o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym do waszej dyspozycji.
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
200 g kalafiora
1 pęczek zielonych szparagów
1 por
1 małe awokado
2 łyżki oleju
1 szklanka soku pomidorowego
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
czosnek
2 duże łyżki ziaren miksu do sałatek
1 pęczek szczypiorku
Kaszę wypłukać, wsypać do garnka, zalać sokiem pomidorowym i 1 szklanka wody, osolić. Dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować na małym ogniu około 10 minut. Następnie wyłączyć gaz i zostawić do wchłonięcia płynu. Wyjąc liście i ziele. Kaszę schłodzić.
Przeprowadzić obróbkę wstępną kalafiora i szparagów i ugotować je na parze. Pora pokroić i zeszklić go na oliwie razem z czosnkiem, doprawić sola i pieprzem.
Na patelni wymieszać ugotowana kaszę z porem i podgrzać przez chwilę, następnie dodać warzywa i pokrojone awokado. Wymieszać i posypać ziarnami i szczypiorkiem.
* Przepis pochodzi z książki "Jedz pysznie z niskim IG" M. Makarowska - z naszymi niewielkimi modyfikacjami
Komentarze
Prześlij komentarz