Kolejne kulinarne zmagania, tym razem w Lublinie
Stresu było co nie miara... miny skwaszone, jakbyśmy na ścięcie szły, a okazało się tak przyjemnie i miło. Tak po krótce można streścić nasz udział w kolejnym wakacyjnym konkursie kulinarnym.
XIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odbyła się w Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie 20 lipca 2014 roku. Gdzie i my, za namową i wsparciem Pani Elżbiety Wójcik postanowiłyśmy zawalczyć o jakieś godne miejsce.
Cytując stronę www.lubelskie.pl: "W kategorii "gastronomia" startujące zespoły miały za zadanie zaprezentować zestaw obiadowy, tj. zupę lub przystawkę i danie główne. Jury, po przewodnictwem znanej autorki książek kucharskich Hanny Szymanderskiej, którą wspierali Barbara Fatyga z Lubelskiego Klastra Spożywców, Agnieszka Kasperska, dziennikarka z Kuriera Lubelskiego, Andrzej Baczkowski, szef kuchni w nałęczowskim "Energetyku" i Tomasz Makowski z Departamentu Rolnictwa i Środowiska UMWL, musiało zmierzyć się z propozycjami aż trzynastu zespołów.
W głosowaniu jednogłośnie uhonorowano pierwszym miejscem zupę jarzynową z jagnięciny oraz jagnię pieczone faszerowane kaszą przygotowane przez restaurację "NATO" ze Starej Wsi. Na drugiej pozycji znalazły się gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami oraz szyjki drobiowe nadziewane na pęczaku z młodą marchewką Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie, a na trzeciej jabłczanka z suszonych jabłek i karkówka po fajsławicku Gminnego Koła Aktywnych Kobiet w Fajsławicach. Wyróżnienie przyznano zupie z łobody oraz kaszy jaglanej z kartoflami autorstwa Beaty Niedźwiadek i Renaty Ciepielowskiej ze Stowarzyszenia Kobiet "Rogowianki" z Rogowa."
I wszystko jasne, nasze drugie miejsce jest dla nas jak pierwsze, z czego bardzo się cieszymy, dalej nie możemy uwierzyć, że wśród 13 zespołów z różnych środowisk: koła gospodyń, stowarzyszenia, restauracje itp zajęłyśmy drugie bardzo zaszczytne miejsce. Dziękujemy tym wszystkim, którzy trzymali za nas kciuki, czyli na pewno Dyrekcji ZSP nr 1 w Krasnymstawie, naszym przyjaciołom, czytelnikom, Pani Eli za motywację, Jackowi za wprowadzenie elementu luzu i uczestnikom targów za miłe przyjęcie i słowa pochwały.
Linki do dań konkursowych : gołąbki i szyjki.
XIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odbyła się w Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie 20 lipca 2014 roku. Gdzie i my, za namową i wsparciem Pani Elżbiety Wójcik postanowiłyśmy zawalczyć o jakieś godne miejsce.
Cytując stronę www.lubelskie.pl: "W kategorii "gastronomia" startujące zespoły miały za zadanie zaprezentować zestaw obiadowy, tj. zupę lub przystawkę i danie główne. Jury, po przewodnictwem znanej autorki książek kucharskich Hanny Szymanderskiej, którą wspierali Barbara Fatyga z Lubelskiego Klastra Spożywców, Agnieszka Kasperska, dziennikarka z Kuriera Lubelskiego, Andrzej Baczkowski, szef kuchni w nałęczowskim "Energetyku" i Tomasz Makowski z Departamentu Rolnictwa i Środowiska UMWL, musiało zmierzyć się z propozycjami aż trzynastu zespołów.
W głosowaniu jednogłośnie uhonorowano pierwszym miejscem zupę jarzynową z jagnięciny oraz jagnię pieczone faszerowane kaszą przygotowane przez restaurację "NATO" ze Starej Wsi. Na drugiej pozycji znalazły się gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami oraz szyjki drobiowe nadziewane na pęczaku z młodą marchewką Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie, a na trzeciej jabłczanka z suszonych jabłek i karkówka po fajsławicku Gminnego Koła Aktywnych Kobiet w Fajsławicach. Wyróżnienie przyznano zupie z łobody oraz kaszy jaglanej z kartoflami autorstwa Beaty Niedźwiadek i Renaty Ciepielowskiej ze Stowarzyszenia Kobiet "Rogowianki" z Rogowa."
I wszystko jasne, nasze drugie miejsce jest dla nas jak pierwsze, z czego bardzo się cieszymy, dalej nie możemy uwierzyć, że wśród 13 zespołów z różnych środowisk: koła gospodyń, stowarzyszenia, restauracje itp zajęłyśmy drugie bardzo zaszczytne miejsce. Dziękujemy tym wszystkim, którzy trzymali za nas kciuki, czyli na pewno Dyrekcji ZSP nr 1 w Krasnymstawie, naszym przyjaciołom, czytelnikom, Pani Eli za motywację, Jackowi za wprowadzenie elementu luzu i uczestnikom targów za miłe przyjęcie i słowa pochwały.
Linki do dań konkursowych : gołąbki i szyjki.
Gratulacje.
OdpowiedzUsuń