Buchty pieczone z jagodami


Buchty wypiekane są, jako leżące obok siebie kulki z ciasta drożdżowego, które, rosnąc w procesie pieczenia, łączą się, tworząc spójną, aczkolwiek podzieloną na buchty masę. Gotowe ciasto łatwo rozrywa się dłońmi na buchty. My z powodu braku odpowiedniej blaszki, zrobiliśmy nieco nowocześniejszą wersję w formie małych bułeczek ale smakowały równie wyśmienicie. Pachnące wakacjami u babci i letnimi owocami. 



Składniki:

3 żółtka
1 jajko do smarowania
40 g cukru
450 g mąki
50 g drożdży
½ łyżeczki soli
skórka z jednej cytryny
½ szklanki mleka
50 g masła
500 g jagód
łyżki bułki tartej

Ubić w misce żółtka z cukrem, dodać mleko i zaczyn drożdżowy wyrośnięty i przygotowany z 2 łyżek ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek mąki, skórki cytrynowej i soli. Dodać do tego mąkę i zagnieść ciasto. Na końcu dodać roztopione masło, wgnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dzielić ciasto na kawałeczki, formować kulkę wkładając w nią odrobinę jagód wymieszanych z bułka tartą i ewentualnie cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170°C przez około 20 minut.


Przepis pochodzi od Elżbiety Danuty Wójcik











Komentarze

Popularne posty