Botwinka
Ostatni dzwonek na to pyszne i proste danie. Sezon w pełni więc bierzmy się do roboty i korzystajmy ze świeżych, zdrowych produktów, a nasz organizm na pewno nie będzie miał nam tego za złe.
Składniki :
400- 500 g botwinki
1 marchewka
1 pietruszka
bulion warzywny lub mięsny
100 ml śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek koperku
2 liście selera
2 młode cebulki
sól
pieprz
2 jaja
ewentualnie sok z cytryny
400- 500 g botwinki
1 marchewka
1 pietruszka
bulion warzywny lub mięsny
100 ml śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek koperku
2 liście selera
2 młode cebulki
sól
pieprz
2 jaja
ewentualnie sok z cytryny
Bulion zagotować w garnku, a następnie dodać do niego drobno pokrojone marchewkę i pietruszkę. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie dodać drobno posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane buraczki) i cebulkę. Gotować wszystkie warzywa do czasu aż będą miękkie. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą, pieprzem. Następnie zaharować śmietanę i dodać do zupy. Posypać posiekanym koperkiem i liśćmi selera. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz