Pierogi z kapusta i grzybami
Niby
proste danie, ale jakby ktoś nie wiedział, albo dopiero rozpoczynał swoją
przygodę z kuchnią to przedstawiamy przepis na pierożki. Tradycyjne z kiszoną
kapustą i pieczarkami, albo innymi dostępnymi grzybami.
Składniki:Ciasto
700 g mąki pszennej
2 żółtka
200 – 260 ml wody
sól
Z podanych składników sporządzić ciasto. Wałkować
i szklanką wycinać kółka.
Farsz:
800 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
sos grzybowy w proszku
2 cebule
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu sojowego
pieprz, sól
Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i pokroić.
Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek i zetrzeć je na tarce, na grubych
oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć, dodać pieczarki i udusić do
odparowania wody, wystudzić. Kapustę połączyć z pieczarkami, dodać sos w
proszku,sos sojowy i przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Kapusta i grzyby to najlepsze nadzienie do pierożków! :)
OdpowiedzUsuń