Pierogi z kapusta i grzybami



Niby proste danie, ale jakby ktoś nie wiedział, albo dopiero rozpoczynał swoją przygodę z kuchnią to przedstawiamy przepis na pierożki. Tradycyjne z kiszoną kapustą i pieczarkami, albo innymi dostępnymi grzybami.
Składniki:

Ciasto
700 g mąki pszennej
2 żółtka
200 – 260 ml wody
sól

Z podanych składników sporządzić ciasto. Wałkować i szklanką wycinać kółka.

Farsz:
800 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
sos grzybowy w proszku
2 cebule
1 łyżka sosu sojowego
pieprz, sól

Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i pokroić. Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek i zetrzeć je na tarce, na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć, dodać pieczarki i udusić do odparowania wody, wystudzić. Kapustę połączyć z pieczarkami, dodać sos w proszku,sos sojowy i przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Formować pierogi nadziewając farszem. Gotować w osolonym wrzątku, kilka minut na wolnym ogniu. Odcedzić i przelać zimną lub ciepłą wodą w zależności od przeznaczenia. 














Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty