Racuszki z truskawkami
Korzystajmy z uroków lata i zajadajmy się potrawami z owocami sezonowymi. Sezon truskawkowy chyli się ku końcowi, ale jeszcze póki są, nie traćcie czasu. Doskonałe danie na śniadanie czy podwieczorek.
Składniki:
Składniki:
2
szklanki mąki
1
szklanki mleka
2
dag drożdży
5
dag cukru
2
jaja
1
mały kieliszek spirytusu
10
sztuk truskawek
cukier
puder
olej
do smażenia
Drożdże rozpuścić w
cukrze i w pół szklanki mleka. Jaja ubić, dodać pozostałe mleko, przesianą mąkę i
rozpuszczone drożdże. Na końcu alkohol i i dokładnie wymieszać. Do masy dodać
pokrojone w ćwiartki truskawki. Na gorący olej nakładać łyżką porcje racuszków.
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz