Pierogi z kaszą i z serem

Pierożki uwielbiamy z każdym nadzieniem. Twaróg i kasza gryczana idealnie do siebie pasują, a dodatek do farszu zeszklonej cebulki powoduje dopełnienie tego smaku. Idealne pierożki do śmietany lub odgrzane na tłuszczyku ze skwareczkami na czerwono.

Składniki:

Ciasto:
700 g mąki pszennej
2 żółtka
200 – 260 ml wody
sól

Z podanych składników sporządzić ciasto. Wałkować i szklanką wycinać kółka.

Farsz:
2 szklanki nieugotowanej kaszy gryczanej
500 g twarogu
2 cebule
sól
pieprz
olej do smażenia

Kaszę ugotować na sypko (na jedną objętość kaszy dwie objętości wody). Cebule obrać, drobno pokroić zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do ugotowanej kaszy, przestudzić. Następnie dodać pokruszony twaróg, wymieszać doprawić do smaku, nie żałując pieprzu.

Formować pierogi nadziewając farszem. Gotować w osolonym wrzątku, kilka minut na wolnym ogniu. Odcedzić i przelać zimną lub ciepłą wodą w zależności od przeznaczenia.










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty