Piernikowy sero-makowiec

Bardzo smaczne i eleganckie ciasto, którym nie jedna gospodyni może zabłysnąć na rodzinnym, świątecznym spotkaniu. Warto je zrobić dzień wcześniej by masa po upieczeniu stężała i ciasto się ładnie kroiło. U nas piernikowy sero-makowiec z pewnością zagości na niejednym słodkim cateringu 
 

Składniki:

Biszkopt: 
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
1 puszka masy makowej
3 jajka
3 łyżki kaszy manny
1/2 szklanki rodzynek

Masa serowa:
1 kg serka sernikowego z wiaderka
3 łyżki cukru
3 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
skórka otarta z pomarańczy

Polewa:
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki wrzątku

Białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a następnie po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawą. Wymieszać i przełożyć do wyścielonej papierem foremki. Piec w temperaturze 175 stopni około 20 minut.
W tym czasie przygotować masy: masę makową zmiksować z jajkami i kaszą manną, wmieszać rodzynki. Jajka do masy serowej ubić z cukrem. Dodać ser, budyń i skórkę pomarańczową. Zmiksować krótko do połączenia składników. Na upieczony biszkopt wyłożyć najpierw masę makową a później serową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec aż zapiecze się masa serowa, czyli około 45 minut. Wystudzić.
Masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao. Mieszając na małym ogniu dodać wrzątek, zdjąć z ognia i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto.







Komentarze

Popularne posty