Piernik staropolski
Piernik w takim wydaniu ma ten jedyny i niezapomniany smak. Chociaż lubimy różne szybkie pierniki, raz w roku warto poświęcić trochę czasu i przygotować ten staropolski, dojrzewający. A po upieczeniu i przełożeniu ulubionymi powidłami lub kremem orzechowym, zostaje nam już tylko delektować się jego smakiem i zapachem w gronie najbliższych.
Składniki:
½ kg miodu
2 szkl cukru
1 kostka masła
1 kg mąki pszennej
3 całe jaja
3 łyżeczki sody
½ szkl mleka
½ łyżeczki soli
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
Krem orzechowy:
200 g masła
200 g mielonych orzechów
1/2 szkl mleka
1 szkl cukru
Ciasto należy przygotować trzy pełne tygodnie przed pieczeniem i upiec 3-4 dni przed świętami. Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu najlepiej w garnku emaliowanym na dole w lodówce.
Miód, cukier i masło powoli podgrzewać, doprowadzając niemal do zagotowania, następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać stopniowo wyrabiając ręką mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w ½ szklanki zimnego mleka i przyprawy. Starannie wyrobić ciasto, naczynie przykryć ściereczką i odstawić by dojrzewało.
Dojrzałe ciasto podzielić na 6-8 części (w zależności od wielkości blaszki), podsypać mąką, rozwałkować, wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w temp. 200°C.
Zmieszać orzechy z cukrem, wlać do tego kipiące mleka (w takiej ilości, aby powstała pasta orzechowa), dobrze wymieszać i ostudzić. Utrzeć kostkę masła, a następnie dodać orzechy.
Ostudzone przełożyć lekko podgrzanym powidłem śliwkowym i drugą warstwę kremem orzechowym. Polać ulubioną polewą czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz