Krajanka piernikowa II na drożdżach
Robiliśmy już krajankę piernikową tradycyjną
dziś proponujemy nieco inną bo na drożdżach. Sposób formowania obu wersji bardzo zbliżony, jednak smak nieco inny. Drożdżowa krajanka jest bardziej puszysta a czy dłużej świeża tego nie wiemy bo znikła w oka mgnieniu.
200 g mleka 3,2%
60 g masła
60 g miodu
30 g świeżych drożdży
240 g cukru pudru
550 g mąki pszennej 550
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki gorzkiego kakao
30 g przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki soli
Lukier:
250 g cukru pudru
50 ml gorącej wody
Mleko, masło, miód i 40 g cukru pudru podgrzewać aż masło się roztopi. Kiedy mieszanka będzie letnia (nie może parzyć po włożeniu palca) kruszyć drożdże i odstawić na 15 min aż drożdże zaczną pracować. Całość przelać do misy miksera. Następnie do misy przesiać mąkę pszenną, przyprawić do piernika, gorzkie kakao, sodę, pozostały cukier puder. Dodać sól i całość wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na blat obsypany mąką i zagnieść w kulę.
Ciasto podzielić na 4 kawałki. Jeden zostawić na blacie- pozostałe zawinąć w folię aby nie zeschły. Ciasto formować w wałeczki jak na kopytka, lekko spłaszczyć i ciąć na różnej wielkości kawałki. Tak przygotowaną krajankę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 6-7 min (w zależności od piekarnika). Nie piec zbyt długo aby nie była twarda.
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą aby powstał gładki lukier. Krajankę jeszcze ciepłą polać lukrem tak aby każdy kawałek został pokryty a następnie ułożyć na papierze do pieczenia aby lukier zastygł. Z każdą kolejną porcją ciasta postępować tak samo.
Komentarze
Prześlij komentarz