Świąteczne cukierki żurawinowe
Przepis na te cukierki krąży w Internecie już od paru lat. Postanowiliśmy je przygotować dla Was i sprawdzić ich smak. Od razu ostrzegamy, że cała partia nie wychodzi taka ładna jak na zdjęciu bo część w piekarniku pęka. Jednak te pęknięte smakują równie cudownie jak te w całej skorupce. Słodkie i chrupiące z zewnątrz i kwaskowate w środku. Ciekawa propozycja na świąteczny stół.
Składniki:
świeża żurawina
sok pomarańczowy
tonik
cukier puder
Umytą i osuszoną żurawiną przełożyć do miski. Wlać sok pomarańczowy i tonik w proporcji 1:1, tak aby owoce były całkowicie przykryte płynami. Wymieszać. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Następnie żurawinę dokładnie odcedzić.
Do większej miski wsypać cukier puder i przełożyć do niego żurawinę. Dokładnie wymieszać, tak aby każdy owoc był pokryty słodkim pudrem. Owoce żurawiny równomiernie wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200℃ i piec 5 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz