Śledzie gajowego

Śledzie gajowego, gdzie indziej zwane śledziami myśliwego to śledzie z dodatkiem suszonych grzybów i u nas suszonych śliwek. Są wersje tej receptury z orzechami, koncentratem pomidorowym i innymi dodatkami. My prezentujemy je Wam w naszej wersji. Zróbcie i oceńcie sami. 

Składniki:

4-5 płatów matjasów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
duża garść suszonych grzybów
4-5 suszonych śliwek
szczypta cynamonu
świeżo mielony pieprz
łyżeczka miodu
3 łyżki oleju

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie z łyżką octu najlepiej przez 6- 8 godzin. 
Namoczone śledzie pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm. Przełożyć je do miski i odstawić na bok.
Suszone grzyby gotować  przez około 30 minut w niedużej ilości wody. Gdy zmiękną, odcedzić je, a następnie posiekać.
Cebulę pokroić w piórka, a następnie zeszklić ją na rozgrzanym oleju.. Na około minutę przed końcem smażenia, dodać do cebuli czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
Śliwki pokroić w cienkie paseczki.
Do miski ze śledziami dodać cebulę, śliwki oraz grzyby. Całość doprawić pieprzem, cynamonem oraz miodem. Dodać także 1-2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać śledzie a następnie przełożyć je do słoika. Najlepiej będzie jeśli „przegryzą się” w lodówce przez około 2-3 dni.






Komentarze

Popularne posty