Piernik z orzechami na piwie
Pierników i pierniczków u nas pod dostatkiem. Jednak mówi się, że od przybytku głowa nie boli, to mamy kolejny do kolekcji.
Ciasto:
2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka ciemnego piwa (może być bezalkoholowe karmi)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
100 g masła
garść orzechów włoskich
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
Polewa:
1 czekolada deserowa lub mleczna
100 ml śmietanki 30%
garść orzechów włoskich do posypania ciasta
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąkę, przyprawę do piernika, cukier, kakao, sodę i wszystko razem wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Jeśli miód jest gęsty i zcukrzony również należy go podgrzać i odstawić do wystudzenia. Orzechy drobno posiekać.
Do misy robota wbić jajka, wlać piwo, dodać miód, masło i zmiksować do połączenia się składników. Następnie cały czas miksując dodawać partiami (łyżka po łyżce) mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Miksować ponownie do połączenia się wszystkich składników. Na koniec wsypać posiekane orzechy i wmieszać łyżką do masy do masy.
Blachę (12x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec przez ok. 55 min. (do tzw. suchego patyczka). Gdy ciasto się upiecze odstawić je do wystudzenia.
Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej Najpierw wlać śmietankę a gdy śmietanka się podgrzeje dodać czekoladę. Cały czas mieszając rozpuścić. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Wierzch ciasta udekorować posiekanymi orzechami włoskimi
Komentarze
Prześlij komentarz