Bezglutenowe pierniczki
Jeśli wśród Was są osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu, śpieszymy z pomocą. Przygotowaliśmy bezglutenowe pierniczki, które w smaku nie różnią się od zwykłych. My użyliśmy tradycyjnego proszku do pieczenia i przyprawy do pierników, ale pamiętajcie, że jeśli wśród Was są chore osoby, w sklepach są dostępne bezglutenowe.
130 g mąki ryżowej lub owsianej
70g mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżka cukru
¼ szklanki miodu
80g oleju kokosowego
Miód podgrzać w garnuszku, dodać olej i mieszać aż się rozpuści. Lekko ostudzić. Pozostałe składniki wsypać do miski i wymieszać. Do suchych składników wlać miód i wymieszać masę. Powinna być miękka i klejąca się do rąk (nie dosypywać mąki). Jeśli jest ciepła odstawić do wystygnięcia. Z ciasta formować małe kulki, spłaszczać dłońmi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub delikatnie rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Piec 8-10 minut (nie dłużej, by nie wyszły kruche) w temperaturze 180 stopni. Dowolnie dekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz