Zupa serowa z pulpecikami

Zupa leciutka i delikatna, taka na wiosenny obiad. Bardzo nam smakowała, polecamy Wam, bo godna jest uwagi. Warzywa w niej przemycone, nawet niejadki wśród dzieci ją zjedzą - testowaliśmy. Duża polecajka z naszej strony.


Składniki:

2 litry bulionu drobiowego
500 g serków topionych
2 marchewki
2 pietruszki korzeń 
1 cebula
500 g mięsa drobno mielonego
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżka oleju
ostra papryka
sól
pieprz
grzanki

Cebulę drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Zalać ciepłym bulionem. Dodać obraną i startą marchew i pietruszkę. Gotować na małym ogniu.
Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę. Formować malutkie pulpeciki i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować około 10-15 minut. Wyjąć pulpeciki. Bulion z warzywami zmiksować.
Serki topione wyjąć z opakowań. Wkładać po kolei do gotującej się na małym ogniu zupy, często mieszając do rozpuszczenia się serków. Doprawić 
Pulpeciki ponownie umieścić w garnku. Podgotować jeszcze chwilę. Zupę podawać na gorąco posypaną grzankami. 








Komentarze

Popularne posty