Zupa Solferino

Solferino to rodzaj zupy, pochodzącej z Lombardii, której nazwa pochodzi od wsi położonej na południe od jeziora Garda. Zupę przygotowuje się na bazie rosołu, dodając do niego ziemniaki, zielony groszek oraz śmietanę. Nazwa wywodzi od zdarzenia poprzedzającego bitwę pod Solferino. W przeddzień bitwy pewien angielski dżentelmen miał zaprezentować przepis na tanią i pożywną zupę oddziałom Piemontu.*

Składniki:

 
500 g ziemniaków
2 pory
1/2 szklanki groszku mrożonego lub z puszki
1,5 szklanki passaty pomidorowej
1l bulionu
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz

Dodatkowo:
1 łyżka oleju +1 łyżka masła do smażenia
1/2 szklanki śmietanki 30%
100 g tartej mozzarelli 
 
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pory pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Olej z masłem rozgrzać w garnku, dodać  cebulę, pory, sól i chwilę podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie chwilę podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Do całości dodać ziemniaki i zalać bulionem. Kiedy ziemniaki staną się półtwarde, dodać groszek i gotować wszystko do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie wlać passatę, doprawić sól, pieprzem do smaku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodać śmietankę. Zupę podawać z mozzarellą.





*https://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_solferino

Komentarze

Popularne posty