Piernikowy chlebek bananowy

Pierniki różne już robiliśmy, chlebek bananowy również u nas już był. Teraz postanowiliśmy połączyć te dwa przepisy i mamy piernikowy chlebek bananowy. Może to być zarówno ciasto na co dzień jak i od święta. 

Składniki:

300 g mąki
4 średnie dojrzałe banany
100 g masła
150 g miodu
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka kakao
1/3 łyżeczki sody
Dodatkowo: polewa czekoladowa

W jednej misce umieścić razem mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i sól. Bardzo dokładnie wymieszać składniki sypkie przy pomocy rózgi kuchennej. 
W drugiej misce umieść banany i ugnieść je widelcem. Do miski dodać również bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła oraz miód. Całość tylko wymieszać łyżką.
Składniki mokre dodać do sypkich i bardzo dokładnie wymieszać ciasto, aż zrobi się jednolite. Można użyć miksera na niskich obrotach, ale wystarczy łyżka. Ciasto wychodzi dość gęste.
Keksówkę do pieczenia o wymiarach wewnętrznych 11 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto i wyrównać jego powierzchnię. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z ciastem umieścić na środkowej półce w nagrzanym piekarniku i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Udekorować polewą czekoladową.







Komentarze

Popularne posty