Nocna owsianka z kajmakiem

Nocne owsianki to ostatnio u nas śniadaniowy hit, z tego powodu że rano są już gotowe. Poza tym można je zjeść zarówno w domu jak i w pracy. Dzisiejsza powstała z potrzeby chwili bo zostało nam kajmaku po pieczeniu sernika, więc trzeba było go spożytkować. 


Składniki:

½ dojrzałego banana 
160 ml  mleka roślinnego lub krowiego
75 g jogurtu naturalnego
60 g płatków owsianych 
1 łyżeczka nasion chia
30 g kajmaku
odrobina soku z cytrynu

Dodatkowo:
banan
orzechy laskowe
kajmak

Banana rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny. Następnie dodać płatki owsiane, nasiona chia i kajmak oraz mleko i jogurt naturalny. Owsiankę przełożyć do szklanego naczynia  i schłodzić  w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej przez całą noc.
Banana pokroić w plasterki i ułożyć na wierz owsianki, następnie dać kajmak wymieszany z posiekanymi orzechami laskowymi. 







Komentarze

Popularne posty