Zielona babka
Uwierzcie nam, że ta babka jest zielona w środku, niestety nie zdążyliśmy zrobić zdjęcia bo jak tylko ją pokroiliśmy znikła w sekundę. Może następnym razem nam się uda uchwycić chociażby kilka okruszków na dowód. My robiliśmy tą babkę w okresie wielkanocnym, ale może to być również ciasto bez okazji.
Ciasto:
130 g szpinaku świeżego
110 ml oleju
2 jajka
170 g mąki pszennej
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
1,5 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
Dekoracja:
90 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1- 2 łyżki mleka
dowolna posypka
Szpinak zblendować z oliwą na gładką papkę. Jajka wraz z cukrem miksować na jasną masę, dodać ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz zblendowany szpinak. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Krótko miksować do połączenia się składników.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i pozostawić do wystudzenia.
W miseczce wymieszać przesiany cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem (przegotowanym i ostudzonym). Lukrem polać wystudzoną babkę i posypać posypką.
Komentarze
Prześlij komentarz