Zielona babka

Uwierzcie nam, że ta babka jest zielona w środku, niestety nie zdążyliśmy zrobić zdjęcia bo jak tylko ją pokroiliśmy znikła w sekundę. Może następnym razem nam się uda uchwycić chociażby kilka okruszków na dowód. My robiliśmy tą babkę w okresie wielkanocnym, ale może to być również ciasto bez okazji. 


Składniki:

Ciasto:
130 g szpinaku świeżego 
110 ml oleju 
2 jajka 
170 g mąki pszennej
200 g cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
ekstrakt waniliowy
1,5 łyżeczki soku z cytryny 
szczypta soli 

Dekoracja: 
90 g cukru pudru 
1 łyżka soku z cytryny 
1- 2 łyżki mleka 
dowolna posypka

Szpinak zblendować z oliwą na gładką papkę. Jajka wraz z cukrem miksować na jasną masę, dodać ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz zblendowany szpinak. Dodać  przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Krótko miksować do połączenia się składników. 
Ciasto przelać do formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i pozostawić do wystudzenia.
W miseczce wymieszać przesiany cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem (przegotowanym i ostudzonym). Lukrem polać wystudzoną babkę i posypać posypką.









 

Komentarze

Popularne posty