Tort makowy
Tort w zdobieniu iście cukierkowym, dla dziewczynki, śliczny, delikatny, pastelowy, ale to tylko wygląd zewnętrzny, który też oczywiście się liczy, ale równie ważne jest też wnętrze, które skrywa. A we wnętrzu jest leciutki biszkopt z dodatkiem maku, krem śmietanowy, cudownie kremowy lemon curd i dżem porzeczkowy, jak to wszystko się spina. Połączenie idealne, koniecznie musicie spróbować.
Biszkopt
makowy:
4
jajka
120
g cukru
100
g mąki pszennej
20
g maku
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rozgrzać
piekarnik do 170 stopni C. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną
pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodać żółtka, delikatnie mieszając.
W osobnej misce wymieszać mąkę, mak i proszek do pieczenia. Połączyć suche
składniki z masą jajeczną, dodając je partiami i delikatnie mieszając
szpatułką. Wylać masę do tortownicy (ok. 20 cm) ze spodem wyłożonym papierem do
pieczenia. Piec przez 25-30 minut, aż biszkopt stanie się złocisty i sprężysty.
Po upieczeniu ostudź całkowicie.
Krem:
250
g serka mascarpone
250 g śmietanki kremówki
80
g cukru pudru
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
W
misce ubić mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. W
osobnej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywno, a następnie delikatnie
połączyć ją z mascarpone, mieszając do uzyskania puszystego kremu.
Lemon
curd:
2
jajka
100
g cukru
50
g masła
sok
i skórka otarta z 1 dużej cytryny
W
rondelku wymieszać jajka z cukrem, sokiem z cytryny i otartą skórką. Podgrzewać
na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje (uważać, aby
jej nie zagotować). Gdy osiągnie kremową konsystencję, zdjąć rondel z ognia i
dodać masło, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Gotowy lemon curd przelać
do miseczki i odstaw do wystudzenia.
Dodatkowo:
200
g konfitury z czarnej porzeczki
Przekroić
ostudzony biszkopt na trzy równe blaty. Na pierwszym blacie rozsmarować
równomiernie połowę przygotowanego lemon curd, a na drugim warstwę konfitury z
czarnej porzeczki. Każdą warstwę przykrywaj kolejnym blatem biszkoptowym.
Tynk
200g
masła
130g
czekolady białej
50g
śmietanki 30%
Śmietankę
z czekoladą umieścić w misce metalowej lub szklanej i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Zimne masło pokroić w kostkę umieścić w misie miksera, zalać gorącą
czekoladą i miksować na szybkich obrotach do uzyskania białego, kremowego tynku
przez kilka minut. Następnie na najwolniejszych obrotach miksować przez 10
minut w celu odpowietrzenia kremu. Tynk można barwić, mrozić lub używać od
razu.
Komentarze
Prześlij komentarz