Tort makowy

 
Tort w zdobieniu iście cukierkowym, dla dziewczynki, śliczny, delikatny, pastelowy, ale to tylko wygląd zewnętrzny, który też oczywiście się liczy, ale równie ważne jest też wnętrze, które skrywa. A we wnętrzu jest leciutki biszkopt z dodatkiem maku, krem śmietanowy, cudownie kremowy lemon curd i dżem porzeczkowy, jak to wszystko się spina. Połączenie idealne, koniecznie musicie spróbować.

Składniki:
 
Biszkopt makowy:
4 jajka
120 g cukru
100 g mąki pszennej
20 g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodać żółtka, delikatnie mieszając. W osobnej misce wymieszać mąkę, mak i proszek do pieczenia. Połączyć suche składniki z masą jajeczną, dodając je partiami i delikatnie mieszając szpatułką. Wylać masę do tortownicy (ok. 20 cm) ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec przez 25-30 minut, aż biszkopt stanie się złocisty i sprężysty. Po upieczeniu ostudź całkowicie.
 
Krem:
250 g serka mascarpone
250 g śmietanki kremówki 
80 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
W misce ubić mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. W osobnej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywno, a następnie delikatnie połączyć ją z mascarpone, mieszając do uzyskania puszystego kremu.
 
Lemon curd:
2 jajka
100 g cukru
50 g masła
sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
 
W rondelku wymieszać jajka z cukrem, sokiem z cytryny i otartą skórką. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje (uważać, aby jej nie zagotować). Gdy osiągnie kremową konsystencję, zdjąć rondel z ognia i dodać masło, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Gotowy lemon curd przelać do miseczki i odstaw do wystudzenia.

Dodatkowo:
200 g konfitury z czarnej porzeczki

Przekroić ostudzony biszkopt na trzy równe blaty. Na pierwszym blacie rozsmarować równomiernie połowę przygotowanego lemon curd, a na drugim warstwę konfitury z czarnej porzeczki. Każdą warstwę przykrywaj kolejnym blatem biszkoptowym.
 
Tynk
200g masła
130g czekolady białej
50g śmietanki 30%
 
Śmietankę z czekoladą umieścić w misce metalowej lub szklanej i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimne masło pokroić w kostkę umieścić w misie miksera, zalać gorącą czekoladą i miksować na szybkich obrotach do uzyskania białego, kremowego tynku przez kilka minut. Następnie na najwolniejszych obrotach miksować przez 10 minut w celu odpowietrzenia kremu. Tynk można barwić, mrozić lub używać od razu.






Komentarze

Popularne posty