Chleb wiejski

Gdy na naszej pracowni odbywają się zajęcia z podstaw piekarnictwa to na terenie całej szkoły pachnie świeżym chlebem. Wtedy jak nigdy mamy dużo gości i wszyscy są do tego głodni i powiadają że wystarczy im tylko kromka chleba. Więc częstujemy, dziś chlebkiem wiejskim.

Składniki: 


70 g aktywnego zakwasu żytniego
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g mąki żytniej typ 720
460 g mąki chlebowej
450 g wody
10 g soli
 
Do dzieży miksera włożyć wszystkie składniki oprócz soli, wymieszać tylko do połączenia składników. Przykryć folią i odstawić na jedną godzinę do odpoczynku. Dodać sól, wyrobić kilka minut, przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem, przykryć folią i składać co pół godziny trzy razy. Uformować wstępnie, przykryć ściereczką i ponownie po pół godzinie uformować ostatecznie i przełożyć do koszyczka, szwem do góry. Garować w lodówce przez 14-16 godzin w temperaturze 5 stopni. Piekarnik nagrzać, jeżeli pieczemy w naczyniu to nagrzać również naczynie, jeżeli na trzonie to trzon do temperatury 240 stopni. Włożyć do piekarnika z zaparowaniem i piec około 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni (odkryć jeżeli w naczyniu, a jeżeli na trzonie to wyłączyć zaparowanie) i dopiekać do pożądanego koloru. 









Komentarze

Popularne posty