Babka ziemniaczana z mięsem
Babka ziemniaczana jak mówiły nam nasze sorki kojarzy im się z dzieciństwem i domem babci. Postanowiliśmy odtworzyć nieco ten klimat. Jednak nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie dokonali modyfikacji dodając mięso i boczek. Ale wyszło bardzo smacznie.
900 g ziemniaków
300 g łopatki wieprzowej mielonej
300 g boczku wędzonego surowego w plastrach
100 g cebuli
100 ml mleka
80 g kaszy manny
4 jajka
2 ząbki czosnku
tłuszcz do posmarowania formy
natka pietruszki
sól
pieprz
tymianek suszony
bułka tarta do posypania naczynia
Przeprowadzić obróbkę surowców. Ziemniaki zetrzeć na drobne wióry, odsączyć i delikatnie zlać płyn pozostawiając skrobię ziemniaczaną.
Z dwóch plastrów boczku sporządzić chipsy do dekoracji. Pozostały
boczek pokroić w cienkie paski. Paski boczku podsmażyć, dodać zmieloną łopatkę wieprzową i rozdrobnioną w drobną kostkę cebulę, smażyć do momentu zrumienienia mięsa.
Starte ziemniaki połączyć ze skrobią ziemniaczaną i wymieszać z gorącym podsmażonym mięsem i pozostałymi składnikami.
Do wysmarowanego smalcem i podsypanego bułką tartą naczynia do zapiekania przełożyć masę ziemniaczaną, wyrównać i zapiekać w temperaturze ok. 200℃ do zrumienienia przez ok. 60 minut.
Babkę ziemniaczaną z mięsem, udekorować chipsem z boczku i zieloną pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz