Zupa pieczarkowa z kurczakiem

Zupa pieczarkowa to klasyk w każdej polskiej kuchni. Ale zasady są po to żeby czasami je łamać, albo naginać i my dzisiaj to robimy. Zupa pieczarkowa po naszym tiuningu zawiera i mięsko z kurczaka i serek topiony, co nadaje jej kremowego smaku.

Składniki:

1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 marchew
kawałek pora
1 pietruszka
400 g ziemniaków
1,5 l bulionu
200 g filetu z kurczaka
200 g pieczarek
100 g serka topionego śmietankowego
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
125 ml śmietanki 18% do zup i sosów

W większym garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać opłukanego i pokrojonego na półplasterki pora i chwilę razem podsmażać. Dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Mieszając co chwilę smażyć przez około 5 minut.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Znów podsmażać przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion i zagotować. Filet pokroić w kosteczkę i wrzucić na gotujący się bulion. Sprawdzić doprawienie solą i pieprzem i gotować pod przykryciem przez około 10 minut.
Dodać umyte i pokrojone na plasterki pieczarki i gotować przez ok. 5 minut. Dodać rozdrobniony serek topiony i mieszać aż się rozpuści. Odstawić zupę z ognia, dodać posiekaną natkę oraz śmietankę.








Komentarze

Popularne posty