Ciasto z pszczółkami

Ciasto z pszczółkami chyba nie do końca nas lubi. To już nasze drugie do niego podejście. Tym razem efekt już jest zadowalający, chociaż mus brzoskwiniowy mógłby być bardziej zwięzły. Następnym razem dodamy jeszcze trochę żelatyny i będzie perfekt. Jednak i tak smak wynagradza wszelkie niedociągnięcia. 

Składniki: 

Biszkopt kakaowy:
50 g mąki pszennej tortowej 
4 jajka 
80 g drobnego cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego mielonego
2 galaretki brzoskwiniowe 
500 ml wrzątku 
250 ml śmietanki kremówki 30 % 
60 g cukru pudru

Pozostałe składniki:
1 galaretka brzoskwiniowa 
200 ml wrzątku 
2 puszki brzoskwiń z syropu 
125 ml odlanego syropu z brzoskwiń 
płatki migdałowe; 1 kostka białej czekolady; 30 g czekolady gorzkiej 

W misce wymieszaj razem: mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do drugiego naczynia wbić jajka i dodać cukier, ubijać do powstania jasnej puszystej masy. Po koniec ubijania dodać olej. Następnie dodawać partiami mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką. Masę wylać do blaszki (25 x 30) i piec w temperaturze 175 stopni około 15-20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić.
Zagotować wodę i wymieszać z galaretkami, odstawić do wystudzenia. Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Wystudzone galaretki dodać do masy sernikowej, wlewając stopniowo w trakcie mieszania. Na koniec dodać ubitą śmietankę i połączyć. Przełożyć na wystudzony spód ciasta, brzegi zabezpieczyć folią rantową lub papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki, aby sernik stężał.
Cztery połówki brzoskwiń oraz pół szklanki odlanego syropu odłożyć do osobnego naczynia. Pozostałe brzoskwinie ułożyć na tacy i osuszyć. Galaretkę brzoskwiniową zalać 200 ml wrzątku. Całość mieszać do momentu, gdy galaretka  rozpuści się w gorącej wodzie. Rozpuszczoną galaretkę (może być gorąca) wlać do naczynia z czterema połówkami brzoskwiń i syropem. Wszystko razem zmiksować  na gładko. Gotowy mus odstawić do przestudzenia. Gdy zacznie już lekko gęstnieć, wylać  go do formy z masą serową. 
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i na przygotowanych brzoskwiniach zrobić paski gorzką czekoladą, białą przygotować  oczy. Przy pomocy migdałów w płatkach zrobić skrzydełka. Następnie ułożyć brzoskwinie na cieście. Całość schłodzić kilka godzin w lodówce. 








Komentarze

Popularne posty