Sorbet cytrynowy
Sorbet to rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru, robionego z posłodzonej wody z przewagą zamrożonych owoców - najczęściej sokiem lub puree. Pochodzenie sorbetu przypisuje się napojowi z Azji o nazwie szarbat, robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Wiedzieliście ?? Bo my nie ale teraz już wiemy jaka jest geneza sorbetu, oraz jak się go robi. Nasz pierwszy to cytrynowy, idealny na upały.
Składniki:
500 ml wody
250 g cukru
8 cytryn
1 białko
Cytryny wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Zagotować wodę z cukrem, wsypać skórkę i gotować jeszcze 5 minut, wystudzić i wymieszać z sokiem cytrynowym. Ubić białko i wymieszać z syropem, wstawić do zamrażalnika na 1,5 godziny. Wyjąć przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją.
Komentarze
Prześlij komentarz